Prevence kardiovaskulárních chorob
Kardiovaskulární choroby jsou strašákem posledních let nejen u starších lidí.
Pojďme se proto podívat na pár tipů, jak můžeme v dnešní uspěchané době onemocněním předejít a čím podpořit zdravější životní styl.
Zdravý životní styl jako prevence
Na vzniku kardiovaskulárních onemocněních se podílí především současný styl života. Ve většině případů máme nedostatek pohybu, nezdravě se stravujeme, jsme v dlouhodobém stresu, máme obezitu, kouříme, pijeme alkohol nebo máme nedostatek spánku.
Důležité na tom však je, že tyto faktory můžeme ovlivnit - a to například změnou pohybových i stravovacích návyků. Je prokázáno, že lidé, kteří mají dostatek pohybu, umírají méně, než ti, kteří aktivní nejsou. Zkusme si naše tělo přirovnat například k autu. Pokud chcete, aby vám jezdilo dlouho, musíte se něj starat a dávat mu kvalitní palivo. Zároveň si uvědomte, že pouze vy jste tím řidičem, který určuje směr jízdy a je za ni zodpovědný. Vaše tělo a zdraví by pro vás tedy mělo být tou hlavní prioritou.
Zapojujte přirozený pohyb - můžete vyměnit jízdu výtahem za chůzi po schodech nebo si zpříjemnit cestu do/z práce procházkou. Není nutné trávit několik hodin denně v posilovně. Pokud se cvičením začínáte, můžete zvolit například tolik populární jógu, která zlepší vaší fyzickou kondici a odbourá i přebytečný stres.
Změna stravovacích návyků jako prevence
Jezte pestře. Zkuste si upravit k lepšímu typický český jídelníček, který obsahuje vysoké dávky nasycených mastných kyselin a soli, jednoduchých cukrů, nedostatek ovoce i zeleniny.
Nebojte se do jídelníčku zařazovat nové potraviny, jako jsou například lňená semínka, vlašské ořechy, avokádo nebo ovesné vločky.
Při nákupu sledujte etikety potravin. Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin, jednoduchých cukru a soli.
Konzumujte ryby a mořské plody alespoň dvakrát týdně. Nezapomeňte na dostatečné množství ovoce i zeleniny. Dbejte na zdroje kvalitních tuků, které najdete v ořeších, semínkách a olejích. Z našich zkušeností také doporučujeme do studené kuchyně zařazovat avokádový, lněný a olivový olej.
Snažte se udržovat si svou hmotnost díky lepším stravovacím návykům a pohybu. Pokud si nejste jistí, jak si máte nastavit jednotlivé makroživiny, doporučujeme využít aplikaci Kalorické tabulky. Aplikace je zdarma a nabízí širokou škálu možností. Pomůže vám se zorientovat nejen v celkovém příjmu, ale i v potravinách.
Obecně se snažte vyhnout průmyslově zpracovaným potravinám, sladkostem, slazeným nápojům a alkoholu.
Níže přikládám ukázku vyváženého jídelníčku a také můj oblíbený recept, který může posloužit jako inspirace.
Vzorový jídelníček
Den č. 1
- Snídaně: Ovesná kaše s proteinem, mandlemi, jablkem a skořicí
- Svačina: Rýžové chlebíčky s hummusem, šunkou a eidamem
- Oběd: Losos na ghí s dušenou zeleninou a brambory
- Večeře: Kuřecí maso se šopským salátem a opečenými tousty
Den č. 2
- Snídaně: Žitný chléb s volským okem, eidamem a zeleninou
- Svačina: Kefír s vlašskými ořechy a banánem
- Oběd: Těstoviny s tuňákem, cottage sýrem a zeleninou
- Večeře: Zeleninový salát s vejci na tvrdo, zakysanou smetanou a šunkou
Den č. 3
- Snídaně: Banán v čokoládě
- Svačina: Řecký jogurt s ovocem a mandlemi
- Oběd: Vepřová panenka s dušenou fazolkou a brambory
- Večeře: Vaječná omeleta s šunkou, tvarůžky a zeleninou
Recept na banán v čokoládě
Ingredience
1 ČL prášku do pečiva
100 ml polotučného mléka
1 banán
30g proteinu
15g hořké čokolády
Postup
Do mixéru dáme ovesné vločky, kypřící prášek, protein a rozmixujeme na jemno. Poté přidáme půlku banánu, mléko a rozmixujeme. Půlku těsta nalijeme do misky na pečení a přidáme nakrájenou půlku banánu a kousky čokolády. Dolijeme zbytek těsta a navrch dáme tabulku čokolády. Pečeme 12-15 minut na 180°C.
