Prevence kardiovaskulárních chorob

02.08.2022

Kardiovaskulární choroby jsou strašákem posledních let nejen u starších lidí.

Pojďme se proto podívat na pár tipů, jak můžeme v dnešní uspěchané době onemocněním předejít a čím podpořit zdravější životní styl. 

Zdravý životní styl jako prevence

Na vzniku kardiovaskulárních onemocněních se podílí především současný styl života. Ve většině případů máme nedostatek pohybu, nezdravě se stravujeme, jsme v dlouhodobém stresu, máme obezitu, kouříme, pijeme alkohol nebo máme nedostatek spánku.


Důležité na tom však je, že tyto faktory můžeme ovlivnit - a to například změnou pohybových i stravovacích návyků. Je prokázáno, že lidé, kteří mají dostatek pohybu, umírají méně, než ti, kteří aktivní nejsou. Zkusme si naše tělo přirovnat například k autu. Pokud chcete, aby vám jezdilo dlouho, musíte se něj starat a dávat mu kvalitní palivo. Zároveň si uvědomte, že pouze vy jste tím řidičem, který určuje směr jízdy a je za ni zodpovědný. Vaše tělo a zdraví by pro vás tedy mělo být tou hlavní prioritou.

Zapojujte přirozený pohyb - můžete vyměnit jízdu výtahem za chůzi po schodech nebo si zpříjemnit cestu do/z práce procházkou. Není nutné trávit několik hodin denně v posilovně. Pokud se cvičením začínáte, můžete zvolit například tolik populární jógu, která zlepší vaší fyzickou kondici a odbourá i přebytečný stres.

Změna stravovacích návyků jako prevence

Jezte pestře. Zkuste si upravit k lepšímu typický český jídelníček, který obsahuje vysoké dávky nasycených mastných kyselin a soli, jednoduchých cukrů, nedostatek ovoce i zeleniny.

Nebojte se do jídelníčku zařazovat nové potraviny, jako jsou například lňená semínka, vlašské ořechy, avokádo nebo ovesné vločky.

Při nákupu sledujte etikety potravin. Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin, jednoduchých cukru a soli.

Konzumujte ryby a mořské plody alespoň dvakrát týdně. Nezapomeňte na dostatečné množství ovoce i zeleniny. Dbejte na zdroje kvalitních tuků, které najdete v ořeších, semínkách a olejích. Z našich zkušeností také doporučujeme do studené kuchyně zařazovat avokádový, lněný a olivový olej.

Snažte se udržovat si svou hmotnost díky lepším stravovacím návykům a pohybu. Pokud si nejste jistí, jak si máte nastavit jednotlivé makroživiny, doporučujeme využít aplikaci Kalorické tabulky. Aplikace je zdarma a nabízí širokou škálu možností. Pomůže vám se zorientovat nejen v celkovém příjmu, ale i v potravinách.

Obecně se snažte vyhnout průmyslově zpracovaným potravinám, sladkostem, slazeným nápojům a alkoholu.

Níže přikládám ukázku vyváženého jídelníčku a také můj oblíbený recept, který může posloužit jako inspirace. 

Vzorový jídelníček

Den č. 1

  • Snídaně: Ovesná kaše s proteinem, mandlemi, jablkem a skořicí
  • Svačina: Rýžové chlebíčky s hummusem, šunkou a eidamem
  • Oběd: Losos na ghí s dušenou zeleninou a brambory
  • Večeře: Kuřecí maso se šopským salátem a opečenými tousty

Den č. 2

  • Snídaně: Žitný chléb s volským okem, eidamem a zeleninou
  • Svačina: Kefír s vlašskými ořechy a banánem
  • Oběd: Těstoviny s tuňákem, cottage sýrem a zeleninou
  • Večeře: Zeleninový salát s vejci na tvrdo, zakysanou smetanou a šunkou

Den č. 3

  • Snídaně: Banán v čokoládě 
  • Svačina: Řecký jogurt s ovocem a mandlemi 
  • Oběd: Vepřová panenka s dušenou fazolkou a brambory
  • Večeře: Vaječná omeleta s šunkou, tvarůžky a zeleninou

Recept na banán v čokoládě

Ingredience

50g ovesných vloček
1 ČL prášku do pečiva
100 ml polotučného mléka
1 banán
30g proteinu
15g hořké čokolády 

Postup

Do mixéru dáme ovesné vločky, kypřící prášek, protein a rozmixujeme na jemno. Poté přidáme půlku banánu, mléko a rozmixujeme. Půlku těsta nalijeme do misky na pečení a přidáme nakrájenou půlku banánu a kousky čokolády. Dolijeme zbytek těsta a navrch dáme tabulku čokolády. Pečeme 12-15 minut na 180°C.